pondělí 12. listopadu 2012

Jaká bude zima?

Opět se obracíme k předpovědím starých praktiků:
"Bratr mé spolužačky se jmenuje Václav Svítek junior, a bydlí ve středních Čechách v malé vísce na Rakovnicku nedaleko Nového Strašecí. Ve statku jejich rodina chová různá hospodářská zvířata, z nichž v období Svatého Martina vezmou několik kachen a udělají z nich pečínku. Před konzumací ale podrobí pečené kachny důkladnému rozboru, a z různých znaků, zejména situování tuku na těle kachen, odhadnou, jaká bude zima. Když jsem viděl, jak se splnily minulé dvě zimy podle jejich "alternativní analýzy", užasl jsem, protože na rozdíl od vědeckých metod meteorologů a klimatologů, jimž to vyšlo jen rámcově, to Václavu Svítkovi vyšlo takřka úplně přesně," říká mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Předpověď a skutečnost

Podle této neoficiální předpovědi by měla být nadcházející zima nadprůměrně teplá, i když se dočkáme několika studených nebo vysloveně mrazových epizod. Nejbližší sněžení nás podle kachny čeká kolem Mikuláše. Sníh nevydrží dlouho, brzy roztaje a bude opět bláto.

Listopad poměrně teplý až na dva chladné dny se sněhemTeplota kolem 10 stupňů,skoro nezapršelo.Paráda!..
"Radostnou zprávou snad je, že další sněžení by mělo přijít během Vánoc, takže letos by měly být Vánoce bílé. Nelze samozřejmě určit přesně na den, kdy začne sněžit; může to být 22. prosince, stejně jako 26. prosince. Kachna naznačila, že ale s vysokou pravděpodobností bude na sněhu celé vánoční období až do Nového roku .
..Prosinec začíná sněžením, několika dny silnějších mrazů (až -16 u nás),sních zůstává až do poloviny prosince.
Dále nastává obleva a teploty v noci i ve dne kolem 0, stoupají až do +10,až do Nového roku.
Od Nového roku bychom se měli dočkat lehkého oteplení, kdy sníh v nížinách asi roztaje nebo jej významně ubyde. Tento stav by měl setrvat do poloviny ledna, kdy zhruba kolem 15. 1. dojde k výraznému ochlazení.

..
Přibližně 2 až 3 týdny by pak mělo trvat mrazové období, které ale nebude tak výrazné, jako minulou zimu; nejnižší teploty by měly klesnout zhruba k -15 °C, ojediněle možná až k -20 °C, častěji ale jen kolem -10 °C. Je hodně pravděpodobné, že tato druhá polovina ledna bude i se sněhovou pokrývkou

..
Teprve začátkem února, možná ještě po prvním únorovém týdnu, dojde k oblevě a oteplení. Pozoruhodné však je, že na samotném konci února bychom se měli dočkat asi 3 mrazových dnů nebo krátké studené epizody.

..
Březen už bude teplejší a s proměnlivým počasím, měli bychom zažít sněhové přeháňky, střídané teplejším počasím, občas plískanice, déšť, ale celkově by měl březen směřovat spíše k jarnímu charakteru počasí..



Po mnoha letech....

Po mnoha letech se vracím k mému starému blogu,a to z toho důvodu,že server, na kterém byl tento původní blog , se ruší.       A tak jsem ce...